F-gassen monteur: afwisselend & uitdagend!
Geschreven op 16 mei 2018 door Marnix van Heese
Sinds 2008 ben ik werkzaam bij Poppe Installatietechniek. Daarvoor was ik al een aantal jaar werkzaam in de koeltechniek. Mijn werkzaamheden omvatten het installeren, in gebruik stellen en verhelpen van storingen aan verschillende koeltechnische- en verwarmingsinstallaties. Ook draai ik mee in de storingsdienst.
Wat doe ik dan precies?
Bij het aanleggen van de verschillende installaties kun je denken aan een single split airco systeem, voor bijvoorbeeld op een slaap- of woonkamer, of een Heat Recovery VRV systeem, in bijvoorbeeld een nieuw of bestaand kantorencomplex waarmee in elke ruimte onafhankelijk van elkaar gekoeld en/of verwarmd kan worden. Tevens behoort het vervangen van cv-ketels, leggen van cv-, water- en gasleidingen ook tot mijn werkzaamheden.
Afwisselend en uitdagend
Wat ik het mooie aan dit vak vind is de afwisseling. Het ene moment verzorg ik een complete installatie op een nieuwbouwproject. Vanaf de riolering tot aan de oplevering met alles wat daartussen zit. En op een ander moment ben ik bij mensen thuis aan het werk voor een storing aan de cv-ketel. Ook vind ik het een uitdaging om van niets, iets te maken. Ik vind het uitdagend om erover na te denken hoe ik het leidingtraject ga laten verlopen. En als ik het op die manier doe, kan dat dan ook bijvoorbeeld waar leidingen elkaar kruisen? De volgorde waarmee je begint is ook niet onbelangrijk. Je kan wel met een koel- of waterleiding over of onder een riolering doorgaan maar niet andersom.
Een voorbeeld ...
Bij het installeren van bijvoorbeeld een koelinstallatie begin je bij het bepalen van de positie van binnen- en buitendeel of -delen. Deze eenmaal bepaald begin je bij het hangen van het binnendeel en trek je de benodigde diameter leidingen (vloeistof en gasleiding) ertussen, afhankelijk van de capaciteit. Koppelingen worden aan de leidingen gesoldeerd d.m.v. hardsoldeer en vastgedraaid op de aansluitingen op het unit. Het afpersen van de installatie gebeurt met een druk van 20 bar stikstof. Als elke koppeling is afgespoten met lekzoekspray en de druk niet terugloopt is het systeem dicht en kan het vacumeren beginnen. Aan de hand van een vacuümmeter kun je zien of de installatie diep genoeg in het vacuüm staat en na het stilleggen van de vacuümpomp ook in het vacuüm blijft staan. Dit moet worden gedaan om al het vocht wat in lucht zit eruit te trekken (water verdampt namelijk ook in vacuüm toestand) om later verstopping door bevriezing van dit vocht te voorkomen, omdat de temperatuur van het koelmiddel onder de 0 graden uit kan komen. Hierna wordt er indien nodig extra koudemiddel bijgevuld en kunnen de afsluiters geopend worden.
VRV-installaties
Bij VRV-installaties moet eerst minimaal 6 uur de carterverwarming aan om de compressor te beschermen. Aansluitend moet een testrun starten voordat de installatie in bedrijf genomen kan worden. Meetrapporten moeten worden opgemaakt en worden in een logboek bijgehouden. Hierop staan o.a. de gemeten drukken aan de pers- en zuigzijde van de compressor met de bijbehorende temperaturen, uitblaastemperatuur van de verdamper en condensor, ruimtetemperatuur, soort en aantal kg aan koudemiddel.
Mijn opleidingen
Allereerst heb ik de opleiding werktuigbouwkunde gedaan. Mijn opleiding tot koeltechnicus heb ik gevolgd in Gent (SYNTRA). Dit betrof een 2-jarige opleiding van twee dagen/avonden in de week. Mijn F-gassen diploma (STEK) heb ik behaald na een 5-daagse cursus in Ede. Dit diploma is nodig om aan koelmiddel houdende installaties te mogen werken.
Uitdagende baan en gezellige sfeer!
In 2008 heb ik de overstap gemaakt naar Poppe Installatietechniek. Tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van. Hetgeen wat naast het werken bij Poppe Installatietechniek ook leuk is, is de onderlinge sfeer tussen de collega's en de altijd gezellige jaarlijkse BBQ en uitstapjes die gemaakt worden. Kortom, wij zijn Betrokken, Betrouwbaar, Veelzijdig, Enthousiast en Duurzaam.
Groeten,
Marnix van Heese