Véél meer dan toekomstgerichte installaties!
Geschreven op 29 augustus 2018 door Ilze Poppe
Begin juli werden de genomineerde bedrijven voor de MVO-prijs* Zeeuws-Vlaanderen bekendgemaakt. Poppe Installatietechniek bleek één van de zes genomineerde bedrijven. Wow! Daar zijn we blij mee. Een mooi compliment! Natuurlijk gaan we voor de volgende ronde...
Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)?
Als je het opzoekt gaat het in eerste instantie over ondernemers en bedrijven. Het gaat over het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en de mate waarin bedrijven rekening houden met de effecten van hun activiteiten. Erg belangrijke onderwerpen waar wij op onze manier graag onze verantwoordelijkheid in nemen. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat dat goed voelt.
Ontwikkelingen energietransitie reuze interessant!
Vanuit ons vakgebied worden we hierin uiteraard continu geprikkeld. Allereerst via de mooie technieken, die het mogelijk maken de installaties in onze woningen en bedrijfspanden steeds energiezuiniger te maken. En mét een lagere uitstoot van CO2. Zeer belangrijk voor het milieu! Uiteraard volg ik de ontwikkelingen richting het definitieve klimaatakkoord op de voet. Ik vind dat reuze interessant. Hoe mooi is dat? De technieken zijn er gewoon! We moeten ze met z'n allen alleen nog omarmen. En jawel, ook wij gaan dit najaar thuis over op de warmtepomp. Onze cv ketel is nog niet defect, maar aangezien deze van bouwjaar 1999 is en we onze woning toekomst-proof willen maken gaan we ‘van het gas af'. Niet omdat het moet, maar omdat de technieken er zijn. Het kan! En comfort én bijdragen aan een duurzame toekomst.
Méér dan toekomstgerichte installaties
Maar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is zóveel meer dan alleen de toekomstgerichte installaties binnen de gebouwde omgeving. Het zit in grote dingen, maar ook in heel veel kleine dingen. Het is iets van ons allemaal.
Duurzame inzetbaarheid personeel
Als bedrijf zijn we gegroeid van een 4-tal medewerkers, naar nu wel 40 medewerkers. We vinden het belangrijk daar als organisatie in mee te groeien. Een voorbeeld is de aandacht voor duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Voor iedereen geldt, wanneer je het goed naar je zin hebt op je werk, kun je zoveel meer. En dat is voor alle partijen een meerwaarde. We hebben hier structureel aandacht voor binnen de 4 thema's:
- Ontwikkeling
- Betrokkenheid
- Werkplezier
- Gezond&Fit
Dat kunnen kleine dingen zijn als een personeelsoverleg combineren met samen gezellig een hapje eten, het creëren van fijne werkplekken, of het samen nadenken over het inzetbaar blijven tot de pensioengerechtigde leeftijd die steeds hoger wordt. Het zijn allemaal uitdagingen die we graag samen aangaan.
Van steeds minder afval naar een circulaire economie
Waar gewerkt wordt, is afval. Tenminste nog wel. Het streven naar een circulaire economie is al wel daar, maar dat heeft nog een weg te gaan. Wij zijn bewust bezig met afval. Zakelijk door het steeds beter scheiden, het nagaan van afvalstromen en het steeds aandacht hebben voor eventuele verspillingen. We vinden het fijn wanneer onze mensen hierin meedenken. Dat stimuleert. Uiteraard werkt dit ook privé door. In onze vakantie deden we als gezin mee aan de Boskalis Beach Clean-up. We wandelden samen met 45 andere vrijwilligers van Cadzand-Bad naar Groede. En jawel, we haalden 96kg afval op. Daarnaast hebben we altijd standaard een afvalzakje in de binnenzak om zwerfafval in de berm op te rapen.
Het zijn de kleine dingen die we samen kunnen doen. Op het werk en in de privésfeer, ieder op zijn manier. Ik doe het in ieder geval graag vanuit mijn volle overtuiging dat we het samen zo goed hebben hier in ons mooie kikkerlandje en ons mooie Zeeuws-Vlaanderen. Ik hoop dat ook onze kinderen, kleinkinderen en volgende generaties dit zo mogen ervaren.
Goed doen, voelt goed!
Ilze
* De MVO-prijs is een initiatief van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en de drie gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst. Stichting Switch is verantwoordelijk voor de uitvoering.