BIM. Het nieuwe samenwerken en tekenen.
Geschreven op: 6 juni 2017
Bij een bouwproces zijn veel partijen betrokken. Wij, als installateur, zijn een belangrijke schakel in het geheel. Maar naast ons zijn er ook bijvoorbeeld architecten, aannemers, klusbedrijven en elektriciens betrokken. Soms gaat het wel om 20 partijen in één project. Juist door de hoeveelheid aan partijen liggen problemen op de loer. Denk aan een andere interpretatie van tekeningen en miscommunicatie in overdrachtsmomenten. BIM zorgt voor de oplossing.
Alle informatie in BIM
Via BIM werken tijdens het bouwproces diverse partijen samen. Alle informatie wordt in dit systeem opgeslagen. Hierdoor ontstaat een gezamenlijk digitaal gebouwmodel. Dit is voor iedere partij inzichtelijk en wordt door iedereen als basis gebruikt voor de verdere realisatie. Het resultaat? Minder problemen tijdens de uitvoering, dus minder ongewenste kosten en een snellere oplevering. Een win-win voor zowel de samenwerkende partijen als onze klanten.
Woonzorgcentrum Antonius
Vorig jaar zijn we bij Poppe Installatietechniek gestart met het tekenen via BIM. Het woonzorgcentrum Antonius in Kloosterzande is hier een voorbeeld van. Tekenaar Erwin Maas legt uit hoe hij dat ervaren heeft.
‘Het is even wennen, maar het heeft veel voordelen. In principe is de project opzet van samenwerkende partijen niet veel anders dan bij een traditionele werkwijze. Maar door het samenvoegen van verschillende disciplines in één 3D-model is het makkelijker om in het voortraject al controles uit te voeren. Zo kun je eventuele knelpunten reeds in de ontwerpfase constateren en oplossen. Daarin zit echt het grote voordeel van BIM. Daarnaast is het ook makkelijker communiceren met de collega's op de bouwplaats. Tot slot hebben we gemak van de materiaalstaten, die uit het tekenprogramma rollen. Daardoor kunnen we snel de juiste bestellingen doen.'