Een gezond binnenklimaat

Ventilatie tijdens corona

Geschreven op: 19 augustus 2020

Het RIVM heeft onlangs de ventilatierichtlijn aangepast. Het advies is nu om waar mogelijk zoveel mogelijk verse lucht toe te voeren in systemen die gebruik maken van recirculatie. Aanleiding is het onderzoek van het aantal besmettingen in een verpleeghuis in Maassluis afgelopen juni.

De laatste weken is er veel media-aandacht geweest voor de mogelijke besmetting door aerosolen, de kleine, zwevende druppels die mensen uitstoten bij spreken, zingen en niezen. Er is steeds meer aanleiding om ook deze aerosolen te verdenken van het overbrengen van het coronavirus. Deze mogelijke besmettingsroute werd tot vorige week door het RIVM ontkend. Nu roept RIVM op om zoveel mogelijk de lucht te verversen en recirculatie zoveel mogelijk te vermijden.

Techniek Nederland volgt de richtlijnen van het RIVM. Volgens het RIVM is het mogelijk dat het coronavirus in een slecht geventileerde ruimte urenlang aanwezig blijft in fijne vochtdruppels die in de lucht blijven hangen. Het RIVM zag eerder nog geen bewijs dat deze aerosolen het virus ook kunnen overdragen. Per 28 juli 2020 is het advies aangevuld over de recirculatie van lucht.

Richtlijnen van het RIVM

Aanvullende maatregelen zijn niet nodig

Aanvullende maatregelen aan ventilatiesystemen zijn niet nodig. De geldende richtlijnen  en onderhoudsinstructies blijven van kracht. Het RIVM benadrukt wel dat goede ventilatie altijd belangrijk is om een prettig en gezond binnenklimaat te creëren;

Recirculatie binnen één gemeenschappelijke ruimte

Het RIVM roept nu op zoveel mogelijk verse lucht toe te voeren in ruimten waar meerdere mensen langere tijd verblijven en daarbij het recirculeren van lucht zo veel mogelijk te vermijden. Er zijn systemen, zoals airconditioning, die lucht in één gemeenschappelijke ruimte recirculeren. De lucht in de ruimte wordt aangezogen en – al dan niet na gekoeld te zijn – weer in dezelfde ruimte gebracht. Bij dit proces wordt de lucht niet ververst. Hierbij is verspreiding van zowel druppels als eventuele aerosolen verder dan 1,5 meter niet uit te sluiten, hoewel bewijs daarvoor nog ontbreekt. Dit is vooral in ruimtes waar onvoldoende luchtverversing (ventilatie) plaatsvindt. Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere
personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Recirculatie tussen verschillende ruimtes

Het RIVM is terughoudend in het afraden van ventilatiesystemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes (HVAC-systemen) waarbij lucht van de ene ruimte naar de andere ruimte wordt gebracht. Dit  omdat het bewijs waarbij dit een rol speelde in de verspreiding van een infectieziekte ontbreekt. Ook heeft het uitzetten van deze recirculatie gevolgen voor het klimaat in het hele gebouw. Bij systemen met recirculatie tussen verschillende ruimtes is het wel van belang dat er voldoende verse buitenlucht wordt toegevoegd en daarmee voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit (Bouwbesluit, artikel 3.34).

Wanneer u de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies volgt, voldoet u dus aan de officiële overheidsrichtlijnen.

Controleer het ventilatiesysteem vóór de herfst

Bij kouder weer wordt het onaangenaam om ramen of deuren open te zetten. Een goed ventilatiesysteem is dan noodzakelijk om voldoende verse lucht aan te voeren.Techniek Nederland adviseert gebouweigenaren daarom in ieder geval vóór de herfst het ventilatiesysteem te laten controleren en zo nodig te laten aanpassen. 

Bouwbesluit is minimumeis

Het Bouwbesluit stelt minimumeisen aan de ventilatie in elk gebouw. Hierbij is het van belang dat de ventilatie (luchtverversing) in elk gebouw nog past bij de gebruiksfunctie (kantoor, sport, restaurant etc.).Het is dus zeker in oudere gebouwen raadzaam om te controleren of het ventilatiesysteem aan die minimumeisen voldoet. In de loop van de tijd kunnen de omstandigheden veranderen. Het gebouw kan een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen.

Aanvullende maatregelen zijn mogelijk, maar niet verplicht

Het is uiteraard mogelijk om bovenop de eisen van het Bouwbesluit aanvullende maatregelen te nemen. Daarmee kan de eigenaar van een gebouw een hoger ‘ventilatievoud’ tot stand brengen. Het ventilatievoud geeft aan hoeveel keren per uur de lucht in een ruimte wordt ververst.

Relevante aanvullende maatregelen: 

  • Verhoog het ‘ventilatievoud’
  • Minimaliseer recirculatie van de lucht in centrale klimaatinstallaties.
  • Bekijk of toepassing van filters en andere luchtreinigende apparaten zinvol is.

Deze maatregelen zijn niet verplicht. Ze kunnen wél bijdragen aan een prettig en gezond binnenmilieu.

Bron:     Nieuwsbericht 06-08-2020 Techniek Nederland 

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes
DEBUG